In de wereld van burgers is een nieuwe, populaire trend: smashburgers. Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland zie je deze sappige, smaakvolle burgers steeds vaker op de kaart staan. Maar wat maakt de smashburger nou zo bijzonder? En wat is het verschil tussen een smashburger en de hamburger die we allemaal kennen? Hungry Jack legt het uit en deelt zijn heerlijke creaties van de smashburger.
Wat is een smashburger?
De naam zegt het eigenlijk al. Een smashburger is letterlijk een burger die wordt gesmasht. Het geheim zit in de unieke bereidingswijze. Het rundvlees leg je in een bolletje op een hete bakplaat en druk je direct plat met een spatel. Of als je het serieus aanpakt met een professionele hamburgerpers. Hiermee creëer je de krokante korst die de smashburger kenmerkt. Een smashburger is krokant van buiten, sappig van binnen en heeft een smaak die je niet snel vergeet.

Krokante korst door de Maillard-reactie
Omdat je een smashburger platdrukt op een hete grill krijgt het vlees een krokante korst. Die krokante buitenkant ontstaat door de Maillard-reactie. Dit betekent het karamelliseren van de natuurlijke suikers en eiwitten in het vlees bij hoge temperaturen. Door het karamelliseren krijg je een hele smaakvolle burger die ook nog lekker mals en sappig is. Waarom? Je bakt de smashburger maar kort aan, waardoor het vlees snel dichtschroeit en de sappen blijven behouden.
Verschil smashburger en normale burger
De bereidingswijze en smaak zijn de twee grootste verschillen tussen een smashburger en normale hamburger. In tegenstelling tot de traditionele hamburger is een smashburger geen keurig gevormd rondje. Het is een rommelige, platte burger die zich tijdens het grillen vasthecht aan de plaat. Hij is in een mum van tijd klaar terwijl je de traditionele burger wat langer bakt. Door de krokante korst en gekarameliseerde smaak proef je direct het verschil tussen een smashburger en traditionele hamburger.
Waar komt de smashburger vandaan?
De smashburger komt oorspronkelijk uit Amerika. Wie hem heeft uitgevonden is moeilijk te achterhalen, omdat de smashtechniek al jaren wordt toegepast in de Amerikaanse grillcultuur. Diners en fastfoodketens passen deze methode standaard toe en is vooral bekend in het midden en westen van de Verenigde Staten. De grote hype die het nu heeft is grotendeels te danken aan de restaurantketen Smashburger. Zij maakten het burgerbakken op een hete bakplaat wereldwijd populair en zelfs Hungry Jack heeft ze nu op het menu staan.

De smashburgers van Hungry Jack
Bij Hungry Jack brengen we de smashburger naar een hoger niveau. Hier draait alles om variatie en het creëren van unieke smaken. Daarom hebben we twee smashburgers op de kaart die elk hun eigen fans hebben: The Spicy One en The Classic. Onze smashburgers worden bereid met 100% angus beef, dat we ter plekke grillen voor de ultieme smaakbeleving
The Spicy One is voor wie van pittig houdt. De twee smashburgers zijn belegd met smeltende cheddar, pittige jalapeño’s, een huisgemaakte pittige saus en een scheutje sriracha. Het resultaat is een burger met een lekkere kick, zonder dat hij té heet is.
The Classic is de perfecte keuze voor wie van eenvoud houdt. De twee burgers met smeltende cheddar, verse tomaat, knapperige augurk en crunchy uitjes maken dit een tijdloze favoriet. Soms is minder écht meer.
Huur of bezoek de Hungry Jack foodtruck
Benieuwd naar onze smashburgers? Kom langs bij onze foodtruck en bestel The Spicy One of The Classic smashburger! Met onze passie voor kwaliteit en innovatie zorgen we ervoor dat elke hap een feestje is. Ook op jouw bruiloft, verjaardag of bedrijfsborrel.